Primăria
Timișoara
În construcție

Comisia de selecție

This page is also available in English.

Adriana Babeți

Observator Cultural

Adriana Babeți este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, profesor asociat la Universitatea din București, unde predă literatură comparată, și redactor la revista Orizont. A publicat următoarele volume cu un caracter academic, distinse cu numeroase premii: Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997), Dilemele Europei Centrale (1998), Arahne și pînza (2002), Dandysmul. O istorie (2004), Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., 2007), Amazoanele. O poveste (2013). Este, de asemenea, autoarea unor volume de proză scurtă – Ultimul sufleu la Paris. 69 de rețete culinare (2006), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009), Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeții (2014) – , precum și a romanului Femeia în roșu, 1990 (scris împreună cu Mircea Nedelciu și Mircea Mihăieș). A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (1997) și Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (1998). În momentul de faţă pregăteşte pentru tipar Dicţionarul romanului central-european din secolul XX.

Ștefan Ghenciulescu este redactor-șef al revistei „Zeppelin”, arhitect, critic și cercetător, curator de expoziții, autor și co-autor de proiecte culturale, cărți și publicații (peste 300 de articole pentru publicații profesionale și culturale naționale și internaționale).

Ștefan este conferențiar în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, profesor invitat la „Katholieke Universiteit Leuven - KU Leuven, UCL LOCI Bruxelles, Institut Supérieur d’ Architecture „Saint-Luc de Wallonie” Liège, Technische Universität Karlsruhe, Technische Universität Wien.

A obținut numeroase premii și nominalizări în plan național și internațional. Proiectul „Magic Blocks” a fost nominalizat la premiile „European Public Space of the Year 2011”. În 2006, Ștefan a fost co-autor al Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Totodată, echipa Zeppelin a obținut peste 20 premii și nominalizări la concursuri naționale și internaționale.

Ovidiu Hrin este fondatorul și liderul Synopsis – un studio versatil de design grafic din Timișoara – unde se implică în proiecte complexe de comunicare vizuală, design expozițional și nu în ultimul rând design de afiș. Susține conferințe și ateliere de design grafic atât în țară, cât și în străinătate (DesignMAI Berlin, Vienna Design Week, European Design Conference – Zürich).

În 2011 lansează TypopassageTM – Micro-Muzeul de Artă Tipografică și Design – dedicat dialogului și educației în tipografie & comunicare vizuală. În acest cadru curează expoziții și invită designeri de renume internațional alături de care lansează dialoguri pe tema designului și tipografiei. Din 2012 susține ateliere și cursuri de caligrafie (Cancellaresca și Foundational Hand) pentru diferite niveluri de competență.

Lucrările lui Ovidiu Hrin sunt prezentate în numeroase publicații internaționale de specialitate și premiate în cadrul concursurilor și bienalelor prestigioase de design grafic din lume precum European Design Awards, Zgraf Triennale, Golden Bee Moscow, Graphis New York, Shenzhen International Poster Festival, Toyama Triennial, Brno BIennial. În prezent Ovidiu este membru AIGA (Institul American al Artiștilor Grafici, New York chapter), TDC (Type Directors Club, New York) și Graphis International. O selecție de afișe realizate de Ovidiu Hrin face parte din colecția permanentă a Museum für Gestaltung din Zürich.

Constantin Petcou (atelier d’architecture autogérée) dezvoltă împreună cu Doina Petrescu proiecte ecologice realizate împreună cu cetățenii, dispozitive nomade și strategii urbane. Pentru proiectele lor, precum EcoBox, Passage 56, R-Urban, Wiki Village Factory, Vision 2030 Seine Saint Denis au primit premii internaționale, cum ar fi Resilient Building Prize 2018 și European Political Innovation Prize in Ecology 2017. Constantin Petcou și Doina Petrescu reprezintă R-Urban, o mișcare civică ce sprijină apariția unor modele alternative de viață, producție și consum, între urban și rural.

Raluca Voinea

tranzit.org
Idea

Raluca Voinea este curatoare și critic de artă, stabilită la București. Din 2012 este co-directoare a Asociației tranzit.ro și până la sfârșitul lui 2019 a avut în grijă unul dintre spațiile instituției, în București. Acest spațiu a inclus o galerie de artă, o grădină comunitară de permacultură urbană și o Oranjerie (spațiu pentru găzduirea plantelor și ideilor fragile), toate dezvoltate organic și ca răspuns atât la contextul local cât și la dezbaterile actuale internaționale. În 2021 ideile și abordarea care au configurat acest spațiu sunt continuate într-un nou proiect, Stația experimentală de cercetare pentru artă și viață, un proiect colectiv realizat de tranzit.ro împreună cu un grup de artiști, curatori, teoreticieni, economiști și alți lucrători culturali în satul Siliștea Snagovului, la 30 km de București.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram